7 Ağustos 2012 Salı

Ramazan Sokağı Siyaset Malzemesi Olmamalı


Uzun zamandır İnegöl ile ilgili yazı kaleme almıyordum fakat Saadet Partisi Gençlik Kollarının İnegöl’de bir gelenek haline gelen “Ramazan Sokağı” ile ilgili basın açıklamasını duyduğumda bir iki kelam etmek zorunda hissettim. İl veya ilçe yönetimi böyle bir açıklama yapsaydı bu kadar içerlemezdim ama olayın içinde “gençlik” ibaresini görünce dayanamadım. İnegöl’de gençliğin siyaset anlayışını artık değiştirmesi şart zira böyle hamaset ve demogoji kokan açıklamalar ile siyasi fırsatçılık yapmanın getireceği günlük faydalar olsa bile uzun vadede ve genel olarak kaybedenin İnegöl olacağı aşikâr.

Saadet Partisi Gençlik Kolları İnegöl’de yıllardır kurulan “Ramazan Sokağı” için nedense bu sene hassasiyet göstermiş ve sokağın Ramazan ruhuna aykırı olduğu düşüncesini ağır eleştirilerle ifade eden bir açıklama yapmış. Birincisi bu açıklamanın taşıdığı niyetin halis olduğuna inanmak çok zor çünkü eğer hedef gerçekten bu sokağın ruhunu yansıtması meselesi olsa ilk önce gidip organize edenler ve sokak esnafı ile konuşmaları gerekir. Burada amacın İnegöl halkına AK Parti belediyesi İslam’a uygun düşmeyen işlerle meşgul mesajı vermek olduğu açık. Hadi diyelim ki böyle bir mesaj da sorun olmasın peki ya içerik? Acaba Ramazan Sokağı gerçekten Günah Sokağı mı olmuş? Yapılan açıklamaya baktığımızda sokakta olanların Ramazan ayının ruhuna ters düşmesi veya İslami hassasiyetleri gözetmediği noktasında elle tutulur somut bir örnek göremiyoruz. Sanıyorum Saadet Partili arkadaşlar İslam dinini sabahtan akşama kadar dua etmek, Kuran okumak ve Namaz kılmaktan ibaret sanıyorlar. Oysa mukaddes dinimizin sosyal hayatı teşvik ettiği, müminler arasında birliği, kardeşliği ve paylaşımı sağlayacak etkileşimi de tavsiye ettiğini görmemiz gerekiyor. İnsanların teravih namazı ve vakit namazları ile birlikte oruç sürecinde çok sohbet etme şansı olmadığı ve hatta oruç kafa ile pek sağlıklı sohbet edemediği hepimizin malumu. Zaten Ramazan Sokağı da ağırlıklı olarak iftar sonrasında aktivite düzenliyor ve kalabalıklaşıyor. Ama Saadetli dostlar bu kalabalık ve paylaşımdan, insanların aileleri ile bu sokağı dolaşıp alışveriş etmesinden, nargile içip muhabbet etmesinden rahatsız. Oysa insanların aileleri ile iftar sonrasında bu sokağa gelmesi, hele günümüz dünyasında akraba, eş dost ilişkilerinin her geçen gün azaldığı zamanlarda Ramazan sokağını gezme vesilesiyle karşılaşması, oturup iki çay içmesi ve hasbıhal etmesi kadar doğal ve güzel bir şey yok. Kendi ailemden bildiğim için rahatlıkla söylüyorum, “Ramazan Sokağı” eksik veya tam ama bir şekilde Ramazan ruhunu, geç vakitlere kadar sohbet edecek ortamı ve Ramazan ayı dahilinde merkezi bir mekan oluşturmak suretiyle insanları birbirine yakınlaştırması anlamında çok ama çok faydalı.

Ramazan Sokağı dört dörtlüktür iddiasında değilim. Eminim bunu sokakta esnaflık yapan, bu sokağı organize eden kişiler de iddia etmiyorlardır. Mesele üzüm yemekse eğer Saadet Partili dostların gidip sokak esnafı veya sokak organizatörleri ile istişare yolunu denemesi gerekirdi. Durup dururken böyle bir açıklama yaparak, hem sokak esnafına hem de organizatörlere yönelik karalama kampanyası başlatmanın varacağı yer neresidir? Toplumun hassas olduğu konulardan birini seçtiğimizde hiç normal ve rasyonel olmayan tepkiler oluştuğunu, Malatya’da Ailevi bir ailenin evinin kuşatılıp taşlandığını hepimiz biliyoruz. Yoksa birileri İnegöl’de de huzur ve sükunet ortamını bozmak mı istiyor? Böyle tehlikeli söylemlere sarılıp halkın hassasiyetlerini kaşımaktansa gerçekten samimiyetle yaklaşıp Ramazan Sokağı etkinliğinde eksik, yanlış veya doğru olmayan şeyleri değiştirmek adına çok daha yapıcı adımlar atılabilir. Hiç mi olmadı, bir alternatif etkinlik gerçekleştirip kendi doğrularınız noktasında insanlara çağrı da yapabilirsiniz. Kuran mı okutacaksınız, sohbet mi yapacaksınız, İnegöl’de hiç mi salon kalmadı?

Her zaman söylerim, iyi para kötü parayı kovar. Ama bu hakaretle, hamasetle, demagoji ile olmamalı. En azından İnegöl gençliği artık bu dar kalıpları terk edip kendi kabiliyetlerini ortaya koyup beğenmediği şeylere alternatif üretebilmeli. Yoksa başkalarını karalamak çok kolay. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder