18 Nisan 2015 Cumartesi

Çilek'in Hikayesi Cesaret Vermeye Devam Ediyor!

Sanıyorum 4 yıl öncesiydi. Burada karalamıştım yine; çünkü etkilemişti beni ve sormuştum "kaç kişi var cesaret veren?" diye. O sorunun da etkisi oldu mu pek bilmiyorum ama hikaye sonra bambaşka bir hal aldı. Muzaffer Çilek'in hikayesi ilginçti zaten ve cesaret vericiydi ama benim de bu hikayeye kısmen de olsa katılacağım pek aklımda yoktu.

O gün yazarken daha rahattım, neticede hikaye onundu ve ben anlatıcı olarak oturmuştum klavyenin başına. Şimdi ise bir ilişki düzeyimiz var; o benim patronum demek içimden geçmese de öyle sanırım. Patron demek istemiyorum çünkü ben hikayesine tav oldum; vizyonuna inandım. Hal böyle olunca da yarım tuğla bile koymamış olmama rağmen bu vizyonun ve hikayenin parçası, içinden birisi hissediyorum kendimi ve patron diyemiyorum çünkü "patron" kelimesini kullanınca soğuk ve acımtırak bir tat kalıyor dudaklarımda. Fazla belagat ve edebiyata gerek yok, konuya girmem gerekiyor. Yine o gün, hiç bir ilişkimiz olmadığı zaman ki gibi düşünerek ve aslında hep olmaya çalıştığım objektif halimle anlatmalıyım olanları.

Muzaffer Çilek 2010 yılında Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu olmuştu, o sıralarda da Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı'nı (BİGMEV) kurdu. Muzaffer Çilek ismi bahsettiğim bu iki önemli görevden ziyade Türkiye'de daha çok hepimizin odalarını süslemiş, süslemesini hayal ettiğimiz Çilek Mobilya ile bilinir. Kısacası Muzaffer Çilek başarılı bir iş insanıdır. Eğer rakamlar artmamışsa, 5 kıta ve 65 ülkede Çilek Mobilya ürünleri satılmaktadır. Buraya kadar bahsedilenlerin hikayesi ise dediğim gibi daha önce yazdığım iki yazıda özet olarak mevcuttur.

1- Kaç Kişi Var Cesaret Veren 
2- Aliya'nın Hatıraları ile İç içe Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirmek 

Şimdi gelelim hikayenin yeni ve cesareti arttıran, motivasyonu yükselten, bir başka örnek oluşturan kısmına. Henüz 10 gün kadar önce Muzaffer Çilek'e yeni ve en az daha öncekiler kadar mühim bir görev tevdi edildi, artık Muzaffer Çilek Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegovic'e danışmanlık görevini de yürütecek.

Hikayenin çok boyutu var. Bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan Muzaffer Çilek'in dedelerinin memleketi olan Bosna Hersek'te Cumhurbaşkanı danışmanı olması. Bugüne kadar hep İngiliz, Amerikalı ve Avrupalıların bilmem hangi ülkenin önemli insanlarına danışman olduklarını duyduk. Şimdi bir Türkiyeli Boşnak, Bosna Hersek Cumhurbaşkanına danışman oluyor, aslında tek başına bir modeli, inancı, olabilirliği içinde barındırıyor. Yarın neden bir başka ülkenin cumhurbaşkanına, başbakanına veya farklı konumdaki bir yöneticisine içimizden birisi danışman olmasın? Türkiye'nin Ermenileri, Arnavutları, Kürtleri, Pomakları, Bulgaristan'dan-Makedonya'dan-Kosova'dan gelen soydaşları, Gürcüleri, Çerkesleri, Arapları, Yahudileri, Rumları neden bir gün dedelerinin geldikleri ülkelerde danışmanlık yapmasınlar? Bu başlı başına bir vizyon olamaz mı? İşte bu sorulara, bu eğilimlere, bu vizyona cesaret veriyor Muzaffer Çilek!  

İş insanı, fahri konsolos, vakıf başkanı ve şimdi de cumhurbaşkanı danışmanı. Her şeyden önce Allah yardımcısı olsun, görevini bundan önce yüklendiği görevler gibi başarıyla yürütmeyi nasip etsin demek gerekiyor. Başarıyla diyorum çünkü Çilek Mobilya'nın İnegöl'den dünyaya açılan hikayesi önümüzde duruyor, başarıyla diyorum zira Fahri Konsolosluk ve BİGMEV Başkanlığı ile oluşturulan ağı, ekilen tohumları ve ortaya çıkarılan ürünü bizzat gözlerimle görüyorum. İşte şimdi, bu yeni görevin henüz başında bir kere daha Muzaffer Çilek'in başarılı olacağına yürekten inanıyorum.

BİGMEV'in Bosna Hersek ile Türkiye arasında kalıcı köprüler kurmak için yola çıktığı 2010 yılından bu zamana kadar gözle görünen ne yaptığı hep sorulmuştur. Yaklaşık 1,5 yıldır bu kurumun gönüllü bir parçası olan ben bu sorulara defalarca muhatap oldum. Geçen zaman ve yapılan yatırım düşünüldüğünde yöneltilen eleştirileri insafsız bulmuyorum ancak ortada hiç bir şey yokmuş gibi yaklaşılması kabul edilebilir değil. Örneğin dünyada sadece 6 tane olan KOSGEB Eşleştirme Merkezlerinden birisi de Bosna Hersek'te ve bu görevi BİGMEV üstleniyor! Yıllardır hiç bir plan ve program olmaksızın gerçekleştirilen kardeş belediye anlaşmaları ile ilgili somut ilk çıktıyı BİGMEV hazırladı. Bugün, kırmadan-dökmeden ve bu zamana kadar yapılan başarılı çalışmalara harcanan emekleri görmezden gelmeyerek kardeş belediye çalışmalarına ivme kazandırmaya çalışan, önceliklerin istihdam ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma olması gerektiği için bu alana yönelik projeler ortaya koyan da BİGMEV. Türkiye'den Bosna Hersek'e yönelik yatırım amaçlı heyetleri organize eden, ticaret odalarını ve ilgili iş heyetlerini Bosna Hersek'li muhatapları ile buluşturmak için her kapıyı çalan ve gerekli organizasyonu sağlayan da BİGMEV.

Peki BİGMEV Bosna Hersek'e Türkiye'den kaç milyon-milyar dolarlık yatırım getirdi? Karşılaştığım en yaygın sorulardan birisi bu ve maalesef her zaman olduğu gibi sadece sonuca yönelen bir yaklaşımı içinde barındırıyor. Oysa sonuca ulaşana kadar gidilecek çok fazla yol var ve BİGMEV bu anlamda büyük, hem de epey büyük bir mesafe katetti. Önce algıları düzeltmek, sonra yargıları ve elbette ön yargıları kırmak gerekiyor ki bu işin en zahmetli kısmı. Bir de bunun iki boyutu olduğunu bilmek gerekiyor; Türkiyeliler ve Bosnalılar. Her iki tarafın da birbirini tanıması, eksik-yanlış algı ve yargılarını değiştirmesi, uyumlu bir düşünce tarzına ulaşması ve hepsinin sonunda işbirliği yapması... BİGMEV yıllardır bu süreçlerin içinde baş aktörlerden biri oldu. Çok kişinin yok olmadı deyip vazgeçtiği aşamada BİGMEV pozitif duruşu ve inancı ile direndi. İşte bu yüzden Cesaret Verdi!

Şimdi yepyeni bir aşama bekliyor BİGMEV ve Başkanını. Muzaffer Çilek yıllardır biriktirdiği tecrübe, her iki tarafa dair sorunlara yönelik bilgi birikimi ile Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç'e danışmanlık gerçekleştirecek. Bizzat birinci elden, politika yapım sürecinin en tepesindeki kişiye Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik BİGMEV'in 5 yıllık  tecrübesini aktaracak. Elbette Muzaffer Çilek tüm bunları tek başına yürütmeyecek, BİGMEV'in Saraybosna'daki ofisinde çalışan genç-dinamik ve yetenekli ekibin de üzerine büyük bir yük düşüyor. İsimsiz kahramanlar; Selmo Cikotic, Adis Alagic, Esat Bazdar, Almir Mukaca, Haris, Muhammed, Sulejman, Nadis, Adnan, Zaim, Behija. Her biri bugüne kadar yaptıkları başarılı işleri daha büyük bir şevkle yapacaklar. Muzaffer Çilek gibi başarılı bir iş insanı, vakıf başkanı, fahri konsolos ve danışman liderliğinde her biri farklı konularda bilgili, Türkçe-Boşnakça-İngilizce-Almanca dillerine hakim bu ekip için yepyeni bir dönem başlıyor! Muzaffer Çilek ekibine ve bize cesaret vermeye devam ediyor... Hayırlı-uğurlu olsun!    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder